

Kupując ten produkt możesz otrzymać do
32
punktów lojalnościowych
.
Twój koszyk będzie zawierał
32
punktów
Punkty możesz wymienić na kod rabatowy
0,85 zł
.
Indonezja Coffcak Organic
palenie: jasne, średnie
Kawa którą prezentujemy, produkowana jest w górach Gayo, region Bener Meriah, plantacje są naturalnie zacienione, produkcja tylko organiczna. Spółdzielnia zajmująca się produkcją kawy skupia 970 rolników, w zdecydowanej większości są to kobiety (90% kobiety, 10% mężczyźni), powierzchnia upraw to 1234 hektary. Cała produkcja jest ściśle kontrolowana, aby utrzymać wysokie standardy i najwyższą jakość kawy. Kawa pochodzi z obróbki wet-hulling - proces zbliżony do obróbki "na mokro" jednak zawiera wiele różnic. Ze względu na certyfikowaną, organiczną produkcję, cały łańcuch produkcyjny jest ściśle kontrolowany. Przyjęte standardy pozwalają zapewnić, że dostarczana kawa pochodzi wyłącznie od członków spółdzielni. Plantator odpowiada za przygotowanie ziemi, sadzenie, przycinanie, oraz zbiór. Następnie kawa zwożona jest do pierwszej obróbki gdzie jest obłuszczana ze skórki, poddawana fermentacji, oraz suszona na słońcu (do 30 % wilgotności). Kolejny etap to wet-hulling - proces zbliżony do obróbki "na mokro" jednak zawiera wiele różnic. Obróbka ta stosowana jest tylko w Indonezji, w szczególności na Sumatrze i odpowiada za specyficzny smak i aromat kawy. Stosowany ze względu na deszczowy i wilgotny klimat. Podstawowa różnica, jest taka, że przy obróbce mokrej, kawa po fermentacji suszona jest do uzyskania 10-12% wilgotności, w tym przypadku suszenie trwa krótko, i kawa suszona jest do uzyskania 30% wilgotności ziarna. W tym procesie usuwana jest kolejna warstwa otoczki ziarna kawy, pozostaje tylko bardzo cienka skórka. Za kolejne etapy odpowiedzialna jest już spółdzielnia: następuje wstępna ocena jakości ziarna, następnie kawa jest suszona na słońcu (w pierwszej fazie do uzyskania 18% wilgotności), kolejny etap to sortowanie maszynowe, druga faza suszenia na słońcu, ręczne sortowanie, mieszanie i ocena jakości. Jak widać obróbka jest bardzo złożona i długotrwała.
Kawa którą prezentujemy, znacznie różni się od dotychczasowych kaw z Sumatry. Ze względu na jakość ziaren i ich obróbkę, posiada bardzo niewiele ziemistości (która jest charakterystyczna dla kaw z Indonezji), za to jest bardzo słodka, owocowa, pomarańczowa, a jednocześnie posiada nutkę przyjemnej cytrynowej kwasowości, oraz delikatny tytoniowy aromat. Bardzo ładny aromat podczas mielenia. Wszystko to daje bardzo zaskakujący i przyjemny efekt w filiżance.
Informacje:
region: Gayo Highlands, Takengon and Bener Meriah District, Central Aceh;
producent: Ketiara Cooperative;
wysokość: 1200 - 1700 mnpm;
obróbka: wet-hulled;
odmiany: Typica, Caturra, Catimor;
certyfikaty: FairTrade, Organic;
ocena: 83.50 pkt;
zbiór: 2021
Aromat/smak: cytryna, żółte owoce, inne owoce, mleczna czekolada, cukier trzcinowy, tytoń fajkowy, przyprawy. Średnia kwasowość, średnie body, umiarkowany posmak.