Kawa Indonezja
Coffcak Organic
Kupując ten produkt możesz zebrać (w zależności od opcji) do
33
punktów lojalnościowych
.
Twój koszyk będzie zawierał
33
punktów
Punkty możesz wymienić na kod rabatowy
1,27 zł
.
Indonezja Coffcak Organic
palenie: jasne, średnie
Kawa produkowana jest przez rodzinę eksporterów kawy w regionie Central Aceh pomiędzy Tengah i Bener Meriah - znanym z upraw kawy. Firma prowadzona jest przez kobiety i w większości kobiety znajdują w niej zatrudnienie. Firma ta ma 25-letnie doświadczenie w produkcji kawy, wykorzystując swoją pozycje do promocji kobiet w biznesie, oraz wprowadzania młodego pokolenia plantatorów.
Po zebraniu ziarenka podlegają fermentacji tlenowej, później sa płukane i sortowane. Wstępne i końcowe suszenie odbywa się na słońcu
Kawa którą prezentujemy, znacznie różni się od dotychczasowych kaw z Sumatry. Ze względu na jakość ziaren i ich obróbkę, posiada bardzo niewiele ziemistości (która jest charakterystyczna dla kaw z Indonezji), za to jest bardzo słodka, owocowa, pomarańczowa, a jednocześnie posiada nutkę przyjemnej cytrynowej kwasowości, oraz delikatny dymny aromat. Bardzo ładny aromat podczas mielenia. Wszystko to daje bardzo zaskakujący i przyjemny efekt w filiżance.
Informacje:
region: Central Aceh;
wysokość: 1200 - 1500 mnpm;
obróbka: wet-hulled;
odmiany: Typica, Caturra, Catimor;
certyfikaty: FairTrade, Organic;
ocena: 84 pkt;
ziarenka: 15-19;
zbiór: 2023
Aromat/smak: cytryna, żółte owoce, inne owoce, mleczna czekolada, cukier trzcinowy, przyprawy. Średnia kwasowość, średnie body, umiarkowany posmak.