Kawa Etiopia Yirgacheffe
Oromo Citro
Kupując ten produkt możesz zebrać (w zależności od opcji) do
34
punktów lojalnościowych
.
Twój koszyk będzie zawierał
34
punktów
Punkty możesz wymienić na kod rabatowy
1,31 zł
.
ETIOPIA YIRGACHEFFE OROMO CITRO
stopień palenia: jasne;
Etiopia - nazywana jest kolebką kawy. Jej uprawa rozpoczęła się tam już w XV wieku. Posiada 13 regionów w których jest ona uprawiana. każdy z tych . regionów posiada swój własny profil smakowy. Kawy z Etiopi które prezentujemy jako premium - są to kawy wysokiej jakości (nie są to kawy bardzo niskiej jakości sprzedawane wielkim koncernom). Zbiór kawy odbywa się od listopada do lutego, a wysyłana jest od lutego do czerwca.
Kolejna wspaniała kawa z Etiopii jakości premium. Yirgacheffe, przez niektórych uważany jest za jeden z najlepszych regionów do produkcji kawy w Etiopii, przetwarzana na mokro, ręcznie sortowana, posiada ziarna bardzo wysokiej jakości.
Już przy mieleniu jasno wypalonych ziarenek, uderza nas niesamowity owocowy aromat. Wspaniała kawa dla osób, które uwielbiają aromaty kwiatowo – owocowe. Z owoców oczywiście dominują cytrusy do głosu dochodzi również brzoskwinia. Kawa jest aromatyczna, soczyście owocowa, cytrusowa.
Informacje:
region: Yirgacheffe
temperatury: minimalna 11.5 oC, średnia 23,8 oC, maksymalna 37,2 oC
wysokość upraw: 1700-2200 mnpm;
opady rocznie: 526 mm;
odmiany: Heirloom;
obróbka: myta-fermentowana;
ocena: 84.75 pkt;
zbiór: 2021;
aromat, smak: aromaty kwiatowe, owoce cytrusowe: limonka, cytryna, pomarańcza; owoce pestkowe: brzoskwinia; wanilia;