

Kupując ten produkt możesz zebrać (w zależności od opcji) do
35
punktów lojalnościowych
.
Twój koszyk będzie zawierał
35
punktów
Punkty możesz wymienić na kod rabatowy
1,35 zł
.
stopień palenia: jasne;
Etiopia - nazywana jest kolebką kawy. Jej uprawa rozpoczęła się tam już w XV wieku. Posiada 13 regionów w których jest ona uprawiana. każdy z tych . regionów posiada swój własny profil smakowy. Kawy z Etiopi które prezentujemy jako premium - są to kawy wysokiej jakości (nie są to kawy bardzo niskiej jakości sprzedawane wielkim koncernom). Zbiór kawy odbywa się od listopada do lutego, a wysyłana jest od lutego do czerwca.
Kolejna wspaniała kawa z Etiopii jakości premium. Yirgacheffe, przez niektórych uważany jest za jeden z najlepszych regionów do produkcji kawy w Etiopii, przetwarzana na mokro, ręcznie sortowana, posiada ziarna bardzo wysokiej jakości.
Już przy mieleniu jasno wypalonych ziarenek, uderza nas niesamowity owocowy aromat. Wspaniała kawa dla osób, które uwielbiają aromaty kwiatowo – owocowe. Z owoców oczywiście dominują cytrusy do głosu dochodzi również brzoskwinia. Kawa jest aromatyczna, soczyście owocowa, cytrusowa.
Kawa ta produkowana jest przez rodzinną firmę eksporterów. Firma ta została założona przez właścicieli plantacji, którzy mają więcej niż dziesięć lat doświadczenia w produkcji kawy w regionie Sidamo i Yirgacheffe. Od czasu utworzenia stała się partnerem dla wielu zagranicznych odbiorców, posiada własne labolatorium, dbając o najwyższa jakość produkowanej kawy.
Informacje:
region: Yirgacheffe
temperatury: minimalna 8 oC, średnia 21 oC, maksymalna 31 oC
wysokość upraw: 1700-2200 mnpm;
opady rocznie: 674 mm;
odmiany: Heirloom;
obróbka: myta-fermentowana;
ocena: 82 pkt;
zbiór: 2024;
aromat, smak: aromaty kwiatowe, owoce cytrusowe: limonka, cytryna, pomarańcza; owoce pestkowe: brzoskwinia; wanilia, herbata;
Obróbka ziaren:
- zbiór ziaren;
- pozbawianie łupin;
- fermentacja tlenowa;
- płukanie;
- sortowanie ze względu na gęstość;
- suszenie na słońcu.