Musztarda naturalna

26,00 zł
Brutto

jabłkowa

Pośpiesz się! Tylko 1 szt. w magazynie!

redeem
Kupując ten produkt możesz zebrać (w zależności od opcji) do 26 punktów lojalnościowych . Twój koszyk będzie zawierał 26 punktów Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 1,00 zł .


Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

MUSZTARDA NATURALNA, JABŁKOWA

produkcja własna, limitowana seria

PRODUKCJA LUTY 2024, WAGA 210 g

Ręczna produkcja na mikroskalę. Waga netto 210 gram (większy słoik jak ostatnio)
Skład: Fermentowane jabłka (surowe jabłka z produkcji domowego octu jabłkowego), Gorczyca: ok. 15% (czarna, biała), domowy ocet jabłkowy (niefiltrowany, niepasteryzowany), syrop z agawy, sól kłodawska, kurkuma, pieprz.
Przedstawiamy naszą domową musztardę- jest to wyłącznie nasza receptura, która ewoluowała z czasem (ilość gorczycy i stosunek czarnej do białej, soli, słodziwa czy przypraw) i jest jej ograniczona ilość;). Powstała z jabłek (z naszego sadu), z których robiłem ocet jabłkowy, po odpowiednim czasie ocet jest zlewany a wsad owocowy na którym pracował ocet można wykorzystać do zakwaszenia np. ziemi lub musztardy. Takie owoce zawierają właściwości podobne do tych jakie ma ocet jabłkowy. Musztarda ta różni się w smaku od tej w handlu tym, że nie jest zrobiona na occie spirytusowym (mniej zdrowym). Ma „więcej smaku” jest lekko kwaśna, zbliżona jest do tych gruboziarnistych. Część gorczycy jest zmielona część w całości co daje ciekawy efekt w smaku i chrupkość.
Takie musztardy można robić na różnych owocach przepracowanych i wzbogaconych przez właściwości octów naturalnie fermentowanych (więc dodatkowym elementem produkcji jest długi czas i cierpliwość;). Takie owoce i octy są aktywne biologicznie (tzw. żywe) ponieważ nie są pasteryzowane. Zawierają bakterie fermentacji octowej. Posiadają wiele korzyści zdrowotnych, dodatkowo wzbogacone o właściwości owoców z których ocet powstał. Robimy octy np. z borówki amerykańskiej, aronii, porzeczkowy, malinowy lub ziołowe np. z kwiatów mniszka, bluszczyka kurdybanka a można z wielu innych owoców, mieszanek owoców i owocowo ziołowych.
💥Ocet jabłkowy ma wiele właściwości np. podnosi jakość (kwaśność) kwasu żołądkowego co usprawnia trawienie, jednocześnie pomaga odbudować florę bakteryjną jelit, a co za tym idzie podnosi naszą odporność oraz wpływa na nasze samopoczucie, pomaga oczyścić organizm z taksyn, obniża poziom cukru we krwi, zawiera szereg witamin i minerałów.
💥Gorczyca na właściwości przeciwzapalne, korzystnie wpływa na układ pokarmowy, żołądek ma działanie żółciopędne,
Gorzkie pokarmy min. gorczyca (czy też zioła jak np. mniszek lekarski) powodują zwiększone wydzielanie żółci, enzymów trzustki, które biorą udział w trawieniu. Wspomaga także wątrobę. Związki zawarte w gorczycy min. hamują rozwój bakterii, grzybów, wirusów, pierwotniaków i roztoczy, korzystnie działa przy infekcjach oskrzeli, gardła i jamy nosowej i zatok (szersze informacje na stronach dr. Różańskiego). O korzystnych właściwościach trochę niedocenianej gorczycy pisał Borys Bołotow- powinna być częstą przyprawą (np. jako musztarda). Gorycz w pokarmie z różnych źródeł wpływa korzystnie pomaga pozbyć się wielu chorób jednak gorzkie pokarmy należy też jeść ostrożnie, w małych ilościach nie nadużywać ich. Między innymi gorczyca zawiera siarkę, która jest bardzo istotna np. przy przeziębieniach, chorobach skórnych, chorobach stawów.
musztarda

Specyficzne kody

Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Musztarda naturalna

26,00 zł