Stopnie palenia i zmielenia

visibility1028 Views comment0 comments list In: Ciekawostki kawowe

STOPNIE WYPALENIA NASZYCH KAW

Każdą kawę traktujemy indywidualnie i wypalamy w różny sposób, żeby wyeksponować jej najlepsze cechy. Stopnie palenia podane są przy każdej kawie, na życzenie klienta możliwy inny sposób palenia niż standardowy, podany przy danej kawie: 

 

palenie jasne - szczególnie polecany do metod alternatywnych, ale także dla miłośników świeżych owocowych smaków i aromatów, którzy parzą kawę w innych urządzeniach. Kawy palone jaśniej mają troszkę więcej wyczuwalnej kwasowości. 

Nasze kawy palone jasno -  KLIKNIJ TUTAJ

palenie średnie - polecane do parzenia tradycyjnego, ekspresów ciśnieniowych, kawy palone średnio są bardziej zrównoważone pod względem wyczuwalnej kwasowości i słodyczy, również do metod alternatywnych dla osób, które nie lubią mocniejszych aromatów owocowych i kwasowości.  

Nasze kawy palone średnio - KLIKNIJ TUTAJ 

palenie ciemne aktualnie na ciemno wypalamy Kolumbię, kawa mocno palona posiada mocny intensywny smak, oraz mocny aromat. Zmniejsza się znacznie jej kwasowość na rzecz wyczuwalnej goryczki.

 KOLUMBIA SUPREMO, ROBUSTA INDIA - kawy palone ciemno  - KLIKNIJ TUTAJ

 

* na życzenie, przy zamówieniu powyżej 500 gram, możliwe wypalenie na inny stopień niż standardowy.

JAK ZMIELIMY TWOJĄ KAWE

Przed wyborem stopnia zmielenia kawy (jeśli kupują Państwo kawę zmieloną), zapraszamy do zapoznania się z poradami w tym artykule. Porady, maja charakter ogólny, i najlepiej jest samemu eksperymentować ze stopniem zmielenia, aby dobrać optymalny dla swojego urządzenia i uzyskać pożądany przez siebie smak.

Stopień zmielenia kawy jest bardzo ważny dla uzyskania właściwego naparu. Poniższe rady maja charakter jedynie informacyjny. Technologie zastosowane przez różnych producentów urządzeń do parzenia kawy, mogą się różnić a co za tym idzie powodować konieczność stosowania innych stopni zmielenia niż podane poniżej.

Kawa mielona GRUBO - najgrubiej - zalecamy do French Pressa

 

 

Kawa mielona - GRUBO

 

Zalecamy ten stopień zmielenia do urządzeń takich jak: chemex,  drip, kawiarka, metody przelewowe itp;

 

Kawa mielona - ŚREDNIO

 

Zalecamy ten stopień zmielenia do: aeropresów, niektórych ekspresów ciśnieniowych (ekspresy nieprofesjonalne, które mogą sobie nie poradzić z drobno zmieloną kawą), oraz do parzenia "po turecku"

 

Kawa mielona - DROBNO

 

Zalecamy do profesjonalnych ekspresów ciśnieniowych; 

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published
Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December