Specialty, premium, standard ?

Jakie kawy oferujemy? Na jakiej podstawie odbywa się podział kaw na poszczególne segmenty?
Do napisania tego artykułu skłoniło nas bardzo różne określanie jakości kawy przez poszczególne palarnie – nie do końca zgodne z oficjalnymi zaleceniami SCAA – dlatego też postanowiliśmy napisać - jak te oznaczenia rozumiemy w przypadku naszych kaw.
Od czego zależy jakość kawy i jej cena? Jest wiele czynników: wielkość ziaren, jakość ziaren (możliwa maksymalna ilość ziarenek z defektami na 1000 ziarenek, lub 300 g.), ich smak (ocena punktowa wg skali SCAA).
Co to jest kawa specialty ?
Kawa specialty to nie tylko ziarna – ale cały proces od sadzonki do gotowej, wypalonej kawy. Pierwszym ogniwem tego łańcucha jest oczywiście rolnik, którego rodzina od pokoleń zgłębia tajniki uprawy kawy. Najlepsza kawa musi być uprawiana w optymalnych dla jej wzrostu i dojrzewania warunkach glebowych i klimatycznych. Jej uprawa nacelowana jest nie na ilość, ale na jakość. Tylko ziarna bez defektów, zerwane dojrzałe mogą być najwyższej jakości. Kolejnym ogniwem jest kupujący zielone ziarno – posiadający wykwalifikowanych pracowników - którzy potrafią ocenić zielone ziarno, a następnie poddać odpowiedniej ocenie ziarno wypalone. Ocena ta przedstawiana jest punktowo w skali do 100 punktów. Kawy Arabiki dobrej jakości to kawy powyżej 80 punktów. Następnie jest palarnia, która musi umieć wydobyć wszystko co najlepsze z tych ziaren, a na końcu jest Konsument – oceniający efekt końcowy. Ogólnie przyjmuje się, że kawy specialty mają powyżej 84 punktów (wszystkie nasze kawy są oceniane powyżej 80 pkt), ale dochodzi jeszcze dodatkowe warunki, czyli jednorodność ziaren, oraz pochodzenie z określonego miejsca i od określonego producenta. Czy mieszanka może być specialty? Nie, nie może - nawet jeśli składa się z kaw specialty, ponieważ nie jest zachowany podstawowy warunek - czyli jednorodność pochodzenia ziaren.
Kawa specialty premium w naszej palarni – to ziarenka najwyższej jakości, z maksymalną ilością defektów: do 5 ziarenek drugiego stopnia, 0 ziarenek pierwszego stopnia w 350 gramach, wyprodukowane przez określonego rolnika lub grupę rolników, uprawiane z niezwykłą starannością na najbardziej optymalnym terenie plantacji oraz z taką starannością poddawane najlepszej dla nich obróbce. Ocenione powyżej 85 pkt SCAA ;
Nasze kawy specialty - KLIKNIJ TUTAJ
Kawa specialty standard (w wielu palarniach kawy tej jakości również nazywane są specialty )– to wysokiej jakości ziarenka z minimalną ilością defektów maksymalnie 10 ziarenek z defektami drugiego stopnia (łupinki kawy, uszkodzone ziarenka, płaskie ziarenka), 0 ziaren z uszkodzeniami pierwszego stopnia (czarne ziarna, nie do końca sfermentowane, ziarna w łupinach) na 350 gram; o odpowiedniej wielkości w zależności od kraju pochodzenia od 16 do 19 pkt z tolerancją 5%, wyprodukowane przez określonego rolnika lub przez określoną spółdzielnię, przy zachowaniu odpowiednich standardów jakości. Zazwyczaj są to kawy ocenione 83-85 pkt., o tradycyjnym profilu smakowym dla danego regionu;
Nasze kawy premium - KLIKNIJ TUTAJ
Kawa standard – to również wysokiej jakości ziarna, o ilości defektów zazwyczaj do 3-6 ziarenek pierwszego poziomu, do 10 ziarenek drugiego poziomu w 350 gramach, o odpowiedniej wielkości ziarenek. Kawy te zazwyczaj pochodzą z jednego, określonego regionu. Jakość tych ziaren oceniana jest powyżej 81 pkt SCAA.
Nasze kawy standard - KLIKNIJ TUTAJ
Innej ocenie podlega Robusta – w naszej palarni wykorzystujemy najwyższej jakości Robusty. Początkowo były to tylko wysokiej jakości kawy Robusty z Indii. Po zmianach na rynku - okazało się, że również inne kraje nadrobiły zaległości i również produkują wysokiej jakości Robusty. Aktualnie wykorzystujemy robustę z Wietnamu.
Nasze Robusta - KLIKNIJ TUTAJ
Leave a comment