Specialty, premium, standard ?

visibility283 Views comment0 comments list In: Ciekawostki kawowe

Jakie kawy oferujemy? Na jakiej podstawie odbywa się podział kaw na poszczególne segmenty?

Do napisania tego artykułu skłoniło nas bardzo różne określanie jakości kawy przez poszczególne palarnie – nie do końca zgodne z oficjalnymi zaleceniami SCAA – dlatego też postanowiliśmy napisać - jak te oznaczenia rozumiemy w przypadku naszych kaw.

Od czego zależy jakość kawy i jej cena? Jest wiele czynników: wielkość ziaren, jakość ziaren (możliwa maksymalna ilość ziarenek z defektami na 1000 ziarenek, lub 300 g.), ich smak (ocena punktowa wg skali SCAA).

Co to jest kawa specialty ?

Kawa specialty to nie tylko ziarna – ale cały proces od sadzonki do gotowej, wypalonej kawy. Pierwszym ogniwem tego łańcucha jest oczywiście rolnik, którego rodzina od pokoleń zgłębia tajniki uprawy kawy. Najlepsza kawa musi być uprawiana w optymalnych dla jej wzrostu i dojrzewania warunkach glebowych i klimatycznych. Jej uprawa nacelowana jest nie na ilość, ale na jakość. Tylko ziarna bez defektów, zerwane dojrzałe mogą być najwyższej jakości. Kolejnym ogniwem jest kupujący zielone ziarno – posiadający wykwalifikowanych pracowników - którzy potrafią ocenić zielone ziarno, a następnie poddać odpowiedniej ocenie ziarno wypalone. Ocena ta przedstawiana jest punktowo w skali do 100 punktów. Kawy Arabiki dobrej jakości to kawy powyżej 80 punktów. Następnie jest palarnia, która musi umieć wydobyć wszystko co najlepsze z tych ziaren, a na końcu jest Konsument – oceniający efekt końcowy.

Kawa specialty w naszej palarni – to ziarenka najwyższej jakości, bez defektów, wyprodukowane przez określonego rolnika lub grupę rolników, uprawiane z niezwykłą starannością na najbardziej optymalnym terenie plantacji oraz z taką starannościa poddawane najlepszej dla nich obróbce. Ocenione powyżej 85 pkt SCAA ;

Kawa premium – to wysokiej jakości ziarenka z minimalną ilością defektów, o odpowiedniej wielkości, wyprodukowane przez określonego rolnika lub przez określoną spółdzielnię, przy zachowaniu odpowiednich standardów jakości. Zazwyczaj są to kawy ocenione 83-85 pkt.

Kawa standard – to również wysokiej jakości ziarna, o ilości defektów zazwyczaj 3-6, odpowiedniej wielkości ziarenek. Kawy te zazwyczaj pochodzą z jednego, określonego regionu. Jakość tych ziaren oceniana jest powyżej 81 pkt SCAA.

Innej ocenie podlega Robusta – w naszej palarni wykorzystujemy tylko najwyższej jakości robustę z Indii. Dzięki czemu nasze mieszanki w których skład ona wchodzi mają tak wspaniały smak.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published
Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December