Strona wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Palarnia kawy Gregorio nie przetwarza plików cookies. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

UWAGA!!! Przedświąteczne wysyłki.
Dostawa do paczkomatu -po świetach !!
Wysyłka kurierem: piątek - dostawa po świętach!!
W dniach 18, 19 kwietnia nie będzie możliwy odbiór kawy w Rzeszowie, jak również dostawa do paczkomatu przy Majstrze. Przepraszamy za niedogodności

NOWOŚĆ !!! SUMATRA ACEH MEKAR ORGANIC

Nowość !!! SALWADOR SAN JUAN BOSCO

Czekolady: BIAŁE, RÓŻOWE, MLECZNE, DESEROWE, GORZKIE - Uzupełniliśmy zapasy :) Promocyjna cena na czekolady różowe !!!

Nowość !!! UGANDA GIBUZALE microlot

Nowość !!! HONDURAS COCIER FARM

Nowość !!! HONDURAS ISMAEL MONCADA

previous arrow
next arrow
Slider

Stopnie zmielenia i palenia

 Stopnie palenia kawy w Palarni kawy Gregorio

 

Każdą kawę traktujemy indywidualnie i wypalamy w różny sposób, żeby wyeksponować jej najlepsze cechy. Stopnie palenia podane są przy każdej kawie, na życzenie klienta możliwy inny sposób palenia niż standardowy, podany przy danej kawie: 

palenie jasne - szczególnie polecany do metod alternatywnych, ale także dla miłośników świeżych owocowych smaków i aromatów, którzy parzą kawę w innych urządzeniach. Kawy palone jaśniej mają troszkę więcej wyczuwalnej kwasowości. 

ETIOPIA YIRGACHEFFEKENIA AA+, ETIOPIA ARICHA, KENIA AB, RWANDA MUHONDOTANZANIA KILIMANJARO, HONDURAS ISMAEL MONCADA, DOMINIKANA LA LANZA, UGANDA GIBUZALE, SALWADOR SAN JUAN

palenie średnie - polecane do parzenia tradycyjnego, ekspresów ciśnieniowych, kawy palone średnio są bardziej zrównoważone pod względem wyczuwalnej kwasowości i słodyczy, również do metod alternatywnych dla osób, które nie lubią mocniejszych aromatów owocowych i kwasowości.  

 BRAZYLIA SANTOS, BRAZYLIA VARGEM GRANDE, BRAZYLIA DATERRA GRAND SOLEILETIOPIA SIDAMO, ETIOPIA ARICHA DOMINIKANA LA LANZAHONDURAS COPAN ORGANIC, HONDURAS ISMAEL MONCADA, GWATEMALA SAN AUGUSTIN LAS MINAS, INDIA MONSOMMED MALABAR, SUMATRA INDONEZJA SULAWESSI KALOSSI, KENIA, KOLUMBIA SUPREMO, KOSTARYKA LOS SANTOS TARRAZU, PAPUA NOWA GWINEA, RWANDA MUHONDO, UGANDA GIBUZALE, SALWADOR SAN JUAN

 

palenie ciemne - aktualnie na ciemno wypalamy Kolumbię, kawa mocno palona posiada mocny intensywny smak, oraz mocny aromat. Zmniejsza się znacznie jej kwasowość na rzecz wyczuwalnej goryczki.

 KOLUMBIA SUPREMO, ROBUSTA INDIA, RWANDA MUHONDO

 

* na życzenie, przy zamówieniu powyżej 500 gram, możliwe wypalenie na inny stopień niż standardowy.

 

Stopnie zmielenia kawy w Palarni kawy Gregorio

 

Przed wyborem stopnia zmielenia kawy (jeśli kupują Państwo kawę zmieloną), zapraszamy do zapoznania się z poradami w tym artykule. Porady, maja charakter ogólny, i najlepiej jest samemu eksperymentować ze stopniem zmielenia, aby dobrać optymalny dla swojego urządzenia i uzyskać pożądany przez siebie smak.

Stopień zmielenia kawy jest bardzo ważny dla uzyskania właściwego naparu. Poniższe rady maja charakter jedynie informacyjny. Technologie zastosowane przez różnych producentów urządzeń do parzenia kawy, mogą się różnić a co za tym idzie powodować konieczność stosowania innych stopni zmielenia niż podane poniżej.

Kawa mielona - GRUBO

 

Zalecamy ten stopień zmielenia do urządzeń takich jak: chemex, frech press, drip, kawiarka itp;

 

Kawa mielona - ŚREDNIO

 

Zalecamy ten stopień zmielenia do: aeropresów, niektórych ekspresów ciśnieniowych (ekspresy nieprofesjonalne, które mogą sobie nie poradzić z drobno zmieloną kawą), oraz do parzenia "po turecku"

 

Kawa mielona - DROBNO

 

Zalecamy do profesjonalnych ekspresów ciśnieniowych;