Strona wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Palarnia kawy Gregorio nie przetwarza plików cookies. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

NOWOŚĆ !!! NIKARAGUA GIENAH AMA

KOLUMBIA MARIA VICTORIA CONTRERAS - UNIQUE - już niestety OSTATNIE 500 gram- data palenia 30-11-2020 !!!!!

UWAGA !!! KAWY SPECIALTY 250g i 500 g pakujemy aktualnie do torebek ze struną :)

NOWOŚĆ !!! SALWADOR VEGA AFT

NOWOŚĆ !!! HONDURAS PAW NEBULA

Czekolady: BIAŁE, RÓŻOWE, MLECZNE, DESEROWE, GORZKIE -właśnie uzupełniliśmy zapasy :):)

previous arrow
next arrow
Slider
Rwanda Fugi SEGIN 2

Rwanda Fugi SEGIN 2

Cena od (wybierz odpowiednia wagę) : 18.00 zł do 150.00 zł
41.00 zł
Waga kawy:

Stopień palenia:

Mielona / W ziarnach:

 RWANDA FUGI SEGIN2

 

 stopień palenia: jasne, średnie

 

Kolejna w tym sezonie wspaniała kawa z Rwandy. Tym razem zmieniamy region i stacje obróbki, przenosimy się w region wysokogórski do prowincji Nyaruguru. Kawa którą prezentujemy rośnie w okolicy Ngoma, a pochodzi ze stacji obróbki FUGI, która skupia 850 plantatorów. 

Nazwa stacji pochodzi od wierzchołka góry na zboczach której znajduje się stacja i plantacje, na wysokości 1550 mnpm. Stacja ta za cel obrała sobie produkcję bardzo wysokiej jakości kawy - powyżej 85 pkt. Edukacja rolników i pomoc przy produkcji przynosi efekty. Kawa z niewielkich gospodarstw dostarczana jest do stacji obróbki piechotą, lub na wózkach. Ziarna w pierwszej kolejności są segregowane ręcznie przez farmerów i ich rodziny. Kolejnym etapem jest selekcja ziaren przez pracowników stacji obróbki. Kolejnym etapem jest fermentacja przez 12 godzin. Oczyszczone ziarna przechodzą do kolejnego etapu - segregacji po względem jakości i wielkości. Właściciel stacji uważa, że ziarna mają swoją wibrację, swoją własną melodię. Dlatego też ziarna nie są dzielone tylko na trzy grupy, jak w pozostałych stacjach, ale każda grupa ma jeszcze podgrupy. Pozwala to na odpowiedni i niezwykły dobór ziaren - efektem są wspaniale dobrane i idealnie zbalansowane loty. 

Efektem tej niezwykłej pracy możemy się delektować w filiżance. Smaki w tej kawie idealnie się uzupełniają, są świetnie dobrane i pasują do siebie. Uzyskano niezwykły balans , który możemy podziwiać z każdym kolejnym łykiem kawy. Dominującym smakiem jest morela, uzupełniona o mango, ananas, mandarynkę, cytrynę z dodatkiem miodu.

 

 

Informacje:

region: Nyaruguru District

stacja obróbki: Fugi;

odmiana: Red Bourbon;

obróbka: myta;

wysokość: 1550 - 1850 m.n.p.m.;

ocena ogólna: 87.5;

zbiór: 2019

 

Aromaty, nuty smakowe: morela, mandarynka, ananas, mango, cytryna, miód, czekolada mleczna, delikatny karmel; 

 

 

 

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy