Strona wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Palarnia kawy Gregorio nie przetwarza plików cookies. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Nowość !!! HONDURAS COPAN CAFESCOR ORGANIC

Nowość !!! KOLUMBIA GOLDEN HUILA

Nowość !!! BRELOCZEK Z ZIARENKIEM KAWY
RĘCZNIE WYKONANY

NOWOŚĆ !!! SUMATRA ACEH MEKAR ORGANIC. OD 24 kwietnia będziemy ją wypalać również jasno !!!!!

Nowość !!!!
ETIOPIA GUJI NATURAL !!!!

Nowość !!! SALWADOR SAN JUAN BOSCO

Nowość !!! ETIOPIA YIRGACHEFFE z nowej dostawy

previous arrow
next arrow
Slider

O mnie

 Palarnia kawy - kawa to moja pasja

Koncepcja utworzenia palarni kawy nie zrodziła się nagle. Pijąc kawę najpierw tradycyjnie parzoną, następnie za pomocą ekspresu ciśnieniowego, poszukiwałem coraz to nowych smaków u różnych producentów kaw. Następnie około roku 2007 w Rzeszowie zaczęły pojawiać się pierwsze profesjonalne kawiarnie (ogólnoświatowe sieciówki), w których po raz pierwszy miałem okazję sprawdzić smak profesjonalnie przygotowanego espresso oraz kaw przygotowywanych na jego bazie. Do poprawnego espresso (oprócz umiejętności i odpowiedniej klasy urządzeń), należy użyć odpowiedniej kawy, koniecznie świeżo zmielonej. Dzięki temu smak tak przygotowanej kawy był dla mnie nowością, mimo pewnych mankamentów (długi łańcuch dystrybucji kawy z palarni do kawiarni, często ciemny, włoski styl palenia arabik z dodatkiem robusty- co w sumie daje tej kawie specyficzny smak, a poza tym powtarzalność i brak urozmaicenia jak to w dużych organizacjach). Dzięki temu doświadczeniu, zacząłem baczniej zwracać uwagę na kawy dostępne w sklepach, ich skład, informacje o nich, ale i to nie dawało zadowalającego smaku w przygotowywaniu codziennej kawy.

Wreszcie trafiłem do małej lokalnej palarni kawy, w pewnym starym i bardzo urokliwym kurorcie na Podkarpaciu, gdzie oprócz mieszanek, można było zakupić kawy jednorodne (tzw. single) pochodzące z różnych krajów świata- trochę sceptycznie na początku, spróbowałem. Kawa miała zupełnie inny smak, intensywniejszy, jakby pełniejszy. Już wiedziałem, że świeżo palona kawa będzie tą, której będę poszukiwał. Charakteryzowała się ona mocnym wyrazistym aromatem i smakiem, ale jednocześnie nie była mocna, w sensie zawartości kofeiny czy ogólnego odczucia, „ciężkości na żołądku” - ale łagodna. Dodatkowo dzięki możliwości nabywania kaw z różnych krajów świata miałem możliwość tworzyć własne mieszanki, dzięki czemu pijąc kawę kilka razy w ciągu dnia, mogłem za każdym razem pić trochę inną. Po pewnym czasie pojawiał się problem, gdy kończył się zapas kawy świeżo palonej i trzeba było pić kawę komercyjną, której smak i aromat wydawał się płaski i słabszy, ale zarazem jakby cięższy- trudno było się do niego, przyzwyczaić, wtedy poznałem jak dużą różnicę powoduje data palenia kawy.

Tak próbując różnych kaw wpierw komercyjnych, potem z różnych palarni i plantacji oraz po konsultacjach z najbliższymi doszliśmy do wniosku, że warto zaproponować nową (ale zarazem bardzo tradycyjną) jakość i spojrzenie na kwestię kawy i dostarczyć ją przygotowaną w sposób gwarantujący najlepsze rezultaty.

Postanowiłem rozwijać swoją pasję. Wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu palenia kawy zdobyłem na kursach w Wielkiej Brytanii. Posiadam też kurs baristyczny.

Kawę wypalam w sposób tradycyjny w małym, piecu bębnowym, metodą rzemieślniczą, co powoduje, iż cały proces przebiega powoli, pod ciągłą kontrolą, aby substancje zapachowe i smakowe mogły się w pełni ukształtować. Wymaga to indywidualnego podejścia do każdej kawy, wielu prób i testów aby dobierając odpowiedni stopień wypalenia, wydobyć unikalne właściwości smakowe i zapachowe jakimi charakteryzują się dane ziarna. Kawa będzie wypalana w małych ilościach, dzięki temu nie będzie długo „czekała” na klienta, tak aby zawsze była optymalnie świeża.