Strona wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Palarnia kawy Gregorio nie przetwarza plików cookies. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

NOWOŚĆ !!! NIKARAGUA GIENAH AMA

KOLUMBIA MARIA VICTORIA CONTRERAS - UNIQUE - już niestety OSTATNIE 500 gram- data palenia 30-11-2020 !!!!!

UWAGA !!! KAWY SPECIALTY 250g i 500 g pakujemy aktualnie do torebek ze struną :)

NOWOŚĆ !!! SALWADOR VEGA AFT

NOWOŚĆ !!! HONDURAS PAW NEBULA

Czekolady: BIAŁE, RÓŻOWE, MLECZNE, DESEROWE, GORZKIE -właśnie uzupełniliśmy zapasy :):)

previous arrow
next arrow
Slider
Nikargua

Nikaragua Garua Galpina

Cena od (wybierz odpowiednia wagę) : 10.50 zł do 78.00 zł
22.00 zł
Waga kawy:

Mielona / W ziarnach:


 NIKARAGUA GARUA GALPINA, MONTE VERDE

 

 stopień palenia:  średnie

 

 Nikaragua posiada bardzo bogata tradycje w produkcji kawy. Pierwsze plantacje zostały założone w 1796 roku. Ze względu na położenie upraw - ziarna klasyfikowane są jako wysokogórskie. Zbiór odbywa się zazwyczaj pomiędzy październikiem a marcem. Kawy z Nikaragui charakteryzują się zazwyczaj cytrynowym aromatem, oraz karmelową słodyczą z dodatkiem czekolady. Są dobrze zbalansowane.

Główne regiony produkcji kawy to: Madriz, Esteli, Nueva Segovia, Jinotega, Matagalpa, Granada, Managua. Kawa, która prezentujemy pochodzi z regionu Matagalpa. Region ten posiada jedne z lepszych warunków do produkcji wysokiej jakości kawy. Większość kawy tutaj uprawianej rośnie w warunkach wysokogórskich. Obfitość gleb wulkanicznych i tropikalne lasy zacieniające plantacje to idealne warunki do uprawy kawy. 

 

Informacje:

region: MATAGALPA, Garúa Galpina

wysokość: 1200 - 1600 mnpm

farma: Monte Verde

zbiór: 2019

ziarna: 17-19

odmiany: Caturra, Catimor

obróbka: myta

ocena: 83 pkt

aromat: owocowy, słodki, karmelowy, czekoladowy, żółte owoce, jaśmin

smak: czekolada, żółte owoce, cytryna, miód

 

 

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy