Strona wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Palarnia kawy Gregorio nie przetwarza plików cookies. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Kawy z Ameryki Południowej

 

BRAZYLIA

 

Kwitnienie: sierpień-wrzesień (drugie październik-grudzień)

Zbiór: maj-październik

Wysyłka: czerwiec-maj

Aktualna potęga na rynku kawy. Największy jej producent i jednocześnie największy eksporter. Bardzo duża i rosnąca konsumpcja wewnętrzna. Kawa zazwyczaj zbierana ręcznie, suszona na słońcu. W większości przypadku przetwarzana metodą "na sucho". Jakość kawy z Brazylii jest bardzo różna, od wysokiej jakości wyselekcjonowanych ziaren, do niskiej jakości ziaren sprzedawanych komercyjnie. Sprzedawane jest wszystko - również połamane ziarna, okruchy z kawy a nawet proszek pozostały po obróbce i przetwarzaniu kawy, wykorzystywane zazwyczaj w tanich mieszankach lub w kawach rozpuszczalnych. Kawa z Brazylii zazwyczaj charakteryzuje się mało skomplikowanym smakiem, jest delikatna, dlatego też często wykorzystywana w mieszankach. Sprawdź tradycyjną kawę z Brazylii.  

 

KOLUMBIA

 

Kwitnienie: styczeń - maj (drugie lipiec - wrzesień)

Zbiór: wrzesień - grudzień (drugi kwiecień - czerwiec)

Wysyłka: październik - wrzesień

Kolumbia jest największym producentem kawy przetwarzanej na mokro. Zbiór wykonywany jest ręcznie, selekcja ziaren jest bardzo mocno kontrolowana. Proces fermentacji trwa około 30 godzin, a suszenie odbywa się na słońcu, lub pod przeszklonymi dachami. Sortowanie odbywa się elektronicznie. Kawa z Kolumbii jest bardzo ciekawa smakowo, z posmakiem cukru trzcinowego, nutami owocowymi, ale takiej kawy nie znajdzie się w mieszankach sklepowych. Wysokiej jakości kawa to kawy określone jako Supremo lub Excelso. Zapraszamy do zapoznania się z naszą kawą Excelso i rozkoszowania sie tym delikatnym smakiem.