Strona wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Palarnia kawy Gregorio nie przetwarza plików cookies. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Kawy z Ameryki Środkowej

 

 

HONDURAS

Kwitnienie: marzec-maj

Zbiór: od października do maja

Wysyłka: od października do września

Honduras w swoim sąsiedztwie ma takie potęgi kawowe jak Gwatemala, czy Salwador. Dawniej Honduras nie był znany z produkcji dobrej jakości ziaren kawy, jednak od kilkunastu lat to się znacznie zmienia. Inwestycje w tą gałąź przemysłu powodują znaczną poprawę jakości. Problemem jest przemyt do sąsiednich krajów, gdzie można uzyskać dużo wyższa cenę za ziarna, niż sprzedając je jako ziarna oryginalne z Hondurasu. Kawa uprawiana jest na różnych wysokościach. W naszej ofercie znajduje się kawa produkowana na wysokości powyżej 1500 m.n.p.m. Powoduje to wolniejsze dojrzewanie a jednocześnie twardsze ziarna. Zbiór odbywa się ręcznie, a wysokiej jakości ziarna segregowane są elektronicznie i ręcznie. Obróbka przeprowadzana jest metodą na mokro, a suszenie odbywa się na słońcu, a następnie w specjalnych suszarniach. Poznaj smak wysokogórskiej kawy z Hondurasu.