

Kupując ten produkt możesz zebrać (w zależności od opcji) do
16
punktów lojalnościowych
.
Twój koszyk będzie zawierał
16
punktów
Punkty możesz wymienić na kod rabatowy
0,62 zł
.
stopień palenia: jasne, średnie
Etiopia - nazywana jest kolebką kawy. Jej uprawa rozpoczęła się tam już w XV wieku. Posiada 13 regionów w których jest ona uprawiana. każdy z tych . regionów posiada swój własny profil smakowy. Kawy z Etiopii które prezentujemy jako premium - są to kawy wysokiej jakości (nie są to kawy bardzo niskiej jakości sprzedawane wielkim koncernom). Zbiór kawy odbywa się od listopada do grudnia, a wysyłana jest od lutego do czerwca. Uprawę kawy rozpoczęto w XV wieku. Aktualnie produkcja kawy generuje 15 milionów miejsc pracy. Większość produkcji - ponad 80% - to kawy z upraw przydomowych.
Kolejna wspaniała kawa z Etiopii jakości premium. Tym razem z regionu Sidama. Kawa produkowana jest przez rodzinną firmę eksporterów, których historia zaczęła się od dwóch braci, aktualnie rodzina posiada własne plantacje, i we współpracy ze stowarzyszonymi rolnikami produkują wysokiej jakości kawę. Firma ciągle jest rodzinna, i ma już 20 lat.
W paleniu jasnym kawa jest aromatyczna i przyjemnie owocowa, w paleniu średnim owoce lekko się ukrywają dochodzą nuty czekoladowe i waniliowe. Zalecamy pierwsze próby wykonać w niższej temperaturze.
Obróbka:
- zbiór nasion;, pozbawianie łupek;
- fermentacja tlenowa;
- płukanie;
- sortowanie pod względem gęstości;
- suszenie na słońcu;
Informacje:
region: Sidama;
temperatury: minimalna 9oC, średnia 21,5 oC, maksymalna 32.6;
wysokość upraw: 1500-2200 mnpm;
odmiana: Heirloom;
rozmiar ziaren: 14/17;
obróbka: tradycyjna, myta;
certyfikacja: organic;
ocena: 85;
zbiór: 2024;
nuty smakowe i aromaty: białe kwiaty, jaśmin; owoce cytrusowe: cytryna, grapefruit; owoce pestkowe: brzoskwinia, ananas; inne owoce; czekolada, wanilia, karmel;