

AB + Matunda
Kupując ten produkt możesz zebrać (w zależności od opcji) do
16
punktów lojalnościowych
.
Twój koszyk będzie zawierał
16
punktów
Punkty możesz wymienić na kod rabatowy
0,62 zł
.
KENIA MATUNDA
stopień palenia: jasne, średnie;
Wysokiej jakości Afrykańska kawa. Jej wartościowe ziarna sprzedawane są na specjalnych aukcjach. Kawa o bogatym, pełnym smaku, o pełnym aromacie, z nutami owocowo-cytrusowymi, przeplatającymi się z nutami przypraw.
Kawy kenijskie są niezwykle cenione na świecie. Posiadają złożony ale bardzo wyważony profil smakowy dający odczucie "głębi smaku." Wszystko to dzięki szczególnej staranności jaką rząd Kenii otacza tę gałąź gospodarki (wycięcie drzewka kawowego lub zniszczenie jest przestępstwem). Wspomniany wyżej system aukcji nagradza dobrą jakość ziarna, a wszystkie transakcje są nadzorowane przez rząd Kenii.
Kawa którą prezentujemy tym razem ma nuty owoców pestkowych, wyczuwalne są śliwki, może wiśnie, również nuty przyprawowe: kardamon ? :), dobrze wyczuwalna jest również ciemna czekolada, posiada średnie, kremowe body.
Kawa ta pochodzi ze spółdzielni umiejscowionej w regionie Nyeri. Założona została w 2009 roku i skupia dużą ilość małych farmerów, aby poprawić jakość upraw a jednocześnie poprawić jakość życia rolników skupionych w tej organizacji.
WIĘCEJ INFORMACJI O PRODUKCJI KAWY W KENII - kliknij tutaj
Dane:
region: Nyeri;
obróbka: tradycyjna, myta, fermentowana;
ziarna: 16-19;
wysokość: 1500 - 2200 mnpm;
odmiany: Batian, Ruiru 11, SL 28, SL 34;
ocena: 85,25;
zbiór: 2024;
nuty smakowe: aromaty kwiatowe - fiołek, owoce cytrusowe - pomarańcza; owoce pestkowe - brzoskwinia; ciemna czekolada, masło czekoladowe, ciemny karmel;
obróbka:
- zbiór ziaren;
- pozbawianie łupek;
- fermentacja tlenowa;
- płukanie;
- sortowanie wg gęstości;
- suszenie na słońcu.