

Kupując ten produkt możesz otrzymać do
32
punktów lojalnościowych
.
Twój koszyk będzie zawierał
32
punktów
Punkty możesz wymienić na kod rabatowy
0,85 zł
.
stopień palenia: jasne, średnie
Etiopia - nazywana jest kolebką kawy. Jej uprawa rozpoczęła się tam już w XV wieku. Posiada 13 regionów w których jest ona uprawiana. każdy z tych . regionów posiada swój własny profil smakowy. Kawy z Etiopii które prezentujemy jako premium - są to kawy wysokiej jakości (nie są to kawy bardzo niskiej jakości sprzedawane wielkim koncernom). Zbiór kawy odbywa się od listopada do grudnia, a wysyłana jest od lutego do czerwca. Uprawę kawy rozpoczęto w XV wieku. Aktualnie produkcja kawy generuje 15 milionów miejsc pracy. Większość produkcji - ponad 80% - to kawy z upraw przydomowych.
Kolejna wspaniała kawa z Etiopii jakości premium. Tym razem z regionu Sidama. Kawa produkowana jest przez rodzinną firmę, która we współpracy z lokalnymi rolnikami, dba o jak najwyższy poziom produkcji.
W paleniu jasnym kawa jest aromatyczna i przyjemnie owocowa, w paleniu średnim owoce lekko się ukrywają dochodzą nuty czekoladowe i karmelowe. Zalecamy pierwsze próby wykonać w niższej temperaturze.
Informacje:
region: Sidama
temperatury: minimalna 9 oC, średnia 21,5 oC, maksymalna 32.6 oC
wysokość upraw: 1500-2200 mnpm;
opady rocznie: 183,6 mm;
odmiany: Heirloom;
obróbka: naturalna;
ocena: 84 pkt;
zbiór: 2022;
aromat, smak: limonka, wiśnia, czerwone jabłko, ciemna czekolada, cukier trzcinowy;