Strona wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Palarnia kawy Gregorio nie przetwarza plików cookies. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Uganda Mount Elgon Gibuzale
  • Uganda Mount Elgon Gibuzale
  • Uganda Mount Elgon Gibuzale

Uganda Mount Elgon Gibuzale

Cena od (wybierz odpowiednia wagę) : 10.00 zł do 82.00 zł
Waga kawy:

Mielona / W ziarnach:

   UGANDA MOUNT ELGON GIBUZALE A microlot 6224

 

 

 stopień palenia: jasne;

 

Góra Elgon, to nieczynny wulkan na wschodzie Ugandy, na granicy z Kenią. Najwyższy wierzchołek tej góry przewyższa Kilimanjaro i ma wysokosc 4300 mnpm.  Góra ta objęta jest Parkiem Nrodowym, a kawa uprawiana jest na szerokim paśmie wzdłuż góry , na wysokosci od 1200-2200 mnpm.

Spółdzielnia Gibuzale skupia 937 małych gospodarstw podzielonych na 40 grup. Większość tych grup, została utworzona w 2008 roku, a 7 grup dołączono w 2013 roku. Gospodarstwa usytuowane są wokół stacji Gibuzale, w regionie Buginyanya na wysokości 1900 mnpm. Średnia wielkość gospodarstwa to 1 ha, i rośnie na nim 1221 drzewek. W sezonie 2016/17 średnio z jednego drzewka uzyskano 2.6 kg ziarna kawy, co przekłada się na 11,6 worków z hektara. Na gospodarstwach prowadzone są zróżnicowane uprawy (poza kawą: banany, kukurydza, groch, warzywa.

Kawa zbierana jest ręcznie i dostarczana jest do stacji Gibuzale, która przetwarza 12.5 ton kawy na godzinę. Przestrzegana jest zasada, że musi być minimum 95% dojrzałych ziaren. Ziarna są najpierw moczone, i te które pływają usuwane są jako drugi gatunek. Ziarna są fermentowane na sucho przez około 12 godzin i pozostawione są do wysuszenia, a następnie transportowane są do pomieszczenia, w którym są wstępnie suszone. Po około 2-3 dniach transportowane są do niżej położonej suszarni w Namanve, i suszone na słońcu. Wykorzystywane maszyny pozwalają na zminimalizowanie zużycia wody podczas obróbki ziaren.

 

Informacje:

 

region: Bulambuli, Buginyanya;

stacja obróbki: Gibuzale;

wysokość: 1700 - 2200 mnpm;

obróbka: myta, suszona na słońcu;

odmiany: SL14, SL28, SL34, Nyasaland, Bugisu;

ocena: 84 pkt;

zbiór: 2017/2018

 

Aromat: mleczna czekolada, herbatniki, kwiaty, jasny karmel, żółte owoce, limonka;

Smak: elegancki, kwiatowy, żółte owoce, cytryna, karmel, zielona herbata.

 

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy
System komentarzy oparty o Komento