Strona wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Palarnia kawy Gregorio nie przetwarza plików cookies. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Gwatemala San Augustin Las Minas

Gwatemala San Augustin Las Minas

Cena od (wybierz odpowiednia wagę) : 10.50 zł do 82.00 zł
SKU
Waga kawy:

Mielona / W ziarnach:

   

GWATEMALA SAN AUGUSTIN LAS MINAS

 

 stopień palenia: średnie

 

Region Fraijanes to wulkaniczne gleby z dużą zawartością pumeksu, duża wysokość oraz aktywny wulkan. Duża ilość deszczu, wysoka i zróżnicowana wilgotność, oraz duży zakres temperatur, powoduje duże zróżnicowanie klimatyczne tego regionu.

Pacaya to jeden z najbardziej aktywnych wulkanów w Gwatemali. Dostarcza regionowi dosyć często, niewielką ilość popiołów wulkanicznych, zaopatrując gleby w niezbędne minerały. Suchy sezon posiada bardzo dużą ilość dni słonecznych. Pomimo chmur, mgły i ciężkiej porannej rosy, na płaskowyżu, ziarna suszone są na słońcu, ponieważ bardzo szybko wysusza poranną rosę.

Plantacja San Augustin Las Minas to oaza zieleni, fauny i flory. Historycznie, na tych terenach nie zawsze uprawiano kawę. Po podboju przez Hiszpanię, rozpoczęto wydobycie minerałów z gór, stąd pochodzi nazwa plantacji. W wiekach 16-18 cukier i trzoda chlewna opanowały ten teren. Kawę zaczęto wprowadzać na te tereny na początku 19 wieku. W roku 1956 rodzina kupiła plantację i przeznaczyła ją w całości na produkcję kawy wysokiej jakości. W dalszym ciągu jest to biznes rodzinny.  

Zbiór kawy zaczyna się listopadzie/grudniu i kończy w lutym/marcu. Zbiór w całości odbywa się ręcznie. Następnie odbywa się selekcja i wybierane są tylko dojrzałe ziarna. Każdy pracownik rozliczany jest ze zbioru tylko ziaren najwyższej jakości ziaren. W tym samym dniu ziarna są przetwarzane na mokro, łupiny wykorzystywane są jako kompost, a woda odprowadzana do pobliskiej oczyszczalni. Cały proces produkcyjny jest na plantacji, stąd właściciele mogą dbać o jakość kawy od zbioru, aż do ziarna przeznaczonego do sprzedaży.

Warto spróbować oferowaną Gwatemalę. Sprawdzi się nie tylko jako espresso, w którym wyraźnie daje się wyczuć nuty dojrzałych wiśni oraz miodową słodycz.  

 

 

Informacje:

 

region: Villa Canales, Fraijanes;

farma: San Augustin Las Minas;

wysokość: 1500 - 1800 mnpm;

obróbka: na mokro;

odmiany: Catuai, Mundo Novo, Caturra, Pache Colis;

ocena: 83 pkt;

zbiór: 2018

 

Smak/aromat: cytryna, skórka pomarańczowa, dojrzała wiśnia, ciemny karmel, suszona morela, żółte owoce, czekolada, orzechy;

 

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy
System komentarzy oparty o Komento