NOWOŚĆ !!!!!!!
unikalna ETIOPIA ELIAS DUKAMO !!!
100% arabika - mieszanka.
Teraz lekko zmieniona - co dało jej jeszcze lepszy smak
Autorska mieszanka palarni Gregorio, złożona z wysokiej jakości kaw rosnących na żyznych glebach wulkanicznych małych egzotycznych wysp oceanicznych z niewielkim dodatkiem kawy brazylijskiej. Niezwykle wyrafinowane espresso, pełne słodyczy z wyczuwalnymi nutami czekolady, bez wyraźnej kwasowości, lecz z towarzyszącymi lekkimi orzeźwiającymi słodkimi akcentami owocowymi. Łączy nuty karmelu z przyjemną wonią zdecydowanego palenia dając espresso bogate w smaku.
Najlepsza jako tradycyjne espresso a także z dodatkiem spienionego mleka. Stworzona do parzenia w ekspresie ciśnieniowym.
Bardzo dobrze smakuje parzona w kawiarce a także tradycyjnie.
Espresso
Crema obfitsza i trochę trwalsza niż z Portofino. Smak to mocniejsza czekolada, z minimalną czekoladową goryczką. Właściwie bez kwaskowatości, ale jest niewielki słodkawy owocowy akcent trudny do sklasyfikowania, który ożywia napar. Posmak czekoladowy, trwały. Wyspy wulkaniczne były dla mnie lepsze od Portofino. Żonie „wulkaniczne americano” również bardziej smakowało. Ale prawdę powiedziawszy te mieszanki fajnie się uzupełniają, bo mają trochę inny charakter. Jedna jest orzechowa, a druga czekoladowa.
Aeropress
Napar był bardzo fajny. W smaku jest owocowy słodkawy akcent i czekolada. Zrobiłem tylko jedną próbę w temperaturze 85°C, w wyższej czekolady powinno być trochę więcej.
Skomentuj
Komentuj jako gość