Stopnie palenia kawy w Palarni kawy Gregorio
Każdą kawę traktujemy indywidualnie i wypalamy w różny sposób, żeby wyeksponować jej najlepsze cechy. Stopnie palenia podane są przy każdej kawie, na życzenie klienta możliwy inny sposób palenia niż standardowy, podany przy danej kawie:
palenie jasne - szczególnie polecany do metod alternatywnych, ale także dla miłośników świeżych owocowych smaków i aromatów, którzy parzą kawę w innych urządzeniach. Kawy palone jaśniej mają troszkę więcej wyczuwalnej kwasowości.
ETIOPIA YIRGACHEFFE, KENIA AA+, ETIOPIA ARICHA, KENIA AB, RWANDA MUHONDO, TANZANIA KILIMANJARO, HONDURAS ISMAEL MONCADA, DOMINIKANA LA LANZA, SALWADOR SAN JUAN
palenie średnie - polecane do parzenia tradycyjnego, ekspresów ciśnieniowych, kawy palone średnio są bardziej zrównoważone pod względem wyczuwalnej kwasowości i słodyczy, również do metod alternatywnych dla osób, które nie lubią mocniejszych aromatów owocowych i kwasowości.
BRAZYLIA SANTOS, BRAZYLIA VARGEM GRANDE, BRAZYLIA DATERRA GRAND SOLEIL, ETIOPIA SIDAMO, ETIOPIA ARICHA, DOMINIKANA LA LANZA, HONDURAS COPAN ORGANIC, HONDURAS ISMAEL MONCADA, GWATEMALA SAN AUGUSTIN LAS MINAS, INDIA MONSOMMED MALABAR, SUMATRA INDONEZJA SULAWESSI KALOSSI, KENIA, KOLUMBIA SUPREMO, KOSTARYKA LOS SANTOS TARRAZU, PAPUA NOWA GWINEA, RWANDA MUHONDO, UGANDA GIBUZALE, SALWADOR SAN JUAN
palenie ciemne - aktualnie na ciemno wypalamy Kolumbię, kawa mocno palona posiada mocny intensywny smak, oraz mocny aromat. Zmniejsza się znacznie jej kwasowość na rzecz wyczuwalnej goryczki.
KOLUMBIA SUPREMO, ROBUSTA INDIA
* na życzenie, przy zamówieniu powyżej 500 gram, możliwe wypalenie na inny stopień niż standardowy.
Stopnie zmielenia kawy w Palarni kawy Gregorio
Przed wyborem stopnia zmielenia kawy (jeśli kupują Państwo kawę zmieloną), zapraszamy do zapoznania się z poradami w tym artykule. Porady, maja charakter ogólny, i najlepiej jest samemu eksperymentować ze stopniem zmielenia, aby dobrać optymalny dla swojego urządzenia i uzyskać pożądany przez siebie smak.
Stopień zmielenia kawy jest bardzo ważny dla uzyskania właściwego naparu. Poniższe rady maja charakter jedynie informacyjny. Technologie zastosowane przez różnych producentów urządzeń do parzenia kawy, mogą się różnić a co za tym idzie powodować konieczność stosowania innych stopni zmielenia niż podane poniżej.
Kawa mielona GRUBO - najgrubiej - zalecamy do French Pressa
Kawa mielona - GRUBO
Zalecamy ten stopień zmielenia do urządzeń takich jak: chemex, drip, kawiarka, metody przelewowe itp;
Kawa mielona - ŚREDNIO
Zalecamy ten stopień zmielenia do: aeropresów, niektórych ekspresów ciśnieniowych (ekspresy nieprofesjonalne, które mogą sobie nie poradzić z drobno zmieloną kawą), oraz do parzenia "po turecku"
Kawa mielona - DROBNO
Zalecamy do profesjonalnych ekspresów ciśnieniowych;