NOWOŚĆ !!!!!!!
unikalna ETIOPIA ELIAS DUKAMO !!!
stopień palenia: jasne, średnie
Kolejna w tym sezonie wspaniała kawa z Rwandy. Tym razem zmieniamy region i stacje obróbki, przenosimy się w region wysokogórski do prowincji Nyaruguru. Kawa którą prezentujemy rośnie w okolicy Ngoma, a pochodzi ze stacji obróbki FUGI, która skupia 850 plantatorów.
Nazwa stacji pochodzi od wierzchołka góry na zboczach której znajduje się stacja i plantacje, na wysokości 1550 mnpm. Stacja ta za cel obrała sobie produkcję bardzo wysokiej jakości kawy - powyżej 85 pkt. Edukacja rolników i pomoc przy produkcji przynosi efekty. Kawa z niewielkich gospodarstw dostarczana jest do stacji obróbki piechotą, lub na wózkach. Ziarna w pierwszej kolejności są segregowane ręcznie przez farmerów i ich rodziny. Kolejnym etapem jest selekcja ziaren przez pracowników stacji obróbki. Kolejnym etapem jest fermentacja przez 12 godzin. Oczyszczone ziarna przechodzą do kolejnego etapu - segregacji po względem jakości i wielkości. Właściciel stacji uważa, że ziarna mają swoją wibrację, swoją własną melodię. Dlatego też ziarna nie są dzielone tylko na trzy grupy, jak w pozostałych stacjach, ale każda grupa ma jeszcze podgrupy. Pozwala to na odpowiedni i niezwykły dobór ziaren - efektem są wspaniale dobrane i idealnie zbalansowane loty.
Efektem tej niezwykłej pracy możemy się delektować w filiżance. Smaki w tej kawie idealnie się uzupełniają, są świetnie dobrane i pasują do siebie. Uzyskano niezwykły balans , który możemy podziwiać z każdym kolejnym łykiem kawy. Dominującym smakiem jest morela, uzupełniona o mango, ananas, mandarynkę, cytrynę z dodatkiem miodu.
Informacje:
region: Nyaruguru District
stacja obróbki: Fugi;
odmiana: Red Bourbon;
obróbka: myta;
wysokość: 1550 - 1850 m.n.p.m.;
ocena ogólna: 87.5;
zbiór: 2019
Aromaty, nuty smakowe: morela, mandarynka, ananas, mango, cytryna, miód, czekolada mleczna, delikatny karmel;
Skomentuj
Komentuj jako gość