Komentarze
- Brak komentarzy
ETIOPIA YIRGACHEFFE OROMO CITRO
stopień palenia: jasne ;
Kolejna wspaniała kawa z Etiopii jakości premium. Yirgacheffe, przez niektórych uważany jest za jeden z najlepszych regionów do produkcji kawy w Etiopii, przetwarzana na mokro, ręcznie sortowana, posiada ziarna bardzo wysokiej jakości.
Już przy mieleniu jasno wypalonych ziarenek, uderza nas niesamowity owocowy aromat. Wspaniała kawa dla osób, które uwielbiają aromaty kwiatowo – owocowe. Z owoców oczywiście dominują cytrusy do głosu dochodzi również brzoskwinia. Kawa jest aromatyczna, soczyście owocowa, cytrusowa.
Informacje:
region: Yirgacheffe
temperatury: minimalna 11.5 oC, średnia 23,8 oC, maksymalna 37,2 oC
wysokość upraw: 1800-2200 mnpm;
opady rocznie: 526 mm;
odmiany: Heirloom;
obróbka: myta
ocena: 85.0 pkt;
zbiór: 2020;
aromat, smak: aromaty kwiatowe, owoce cytrusowe: limonka, cytryna, pomarańcza; owoce pestkowe: brzoskwinia; wanilia, czekolada;
Skomentuj
Komentuj jako gość