Komentarze
- Brak komentarzy
DOMINIKANA BARAHONA CIGUAPA - honey
stopień palenia: średni
Region Barahona jest znany z produkcji wysokiej jakości kawy, ze względu na swoje uwarunkowania klimatyczne.
Kolejny rok w którym prezentujemy świetną kawę z plantacji Los Lirios/LaLanza. Plantacje te posiadają bardzo specyficzne położenie geograficzne, szerokość geograficzna jest taka sama jak kawy Jamajka Blue Mountain, oraz bliskość oceanu - tylko 25 km, co skutkuje klimatem wyspowym, z nieco niższymi temperaturami w okresie zimowym, co wydłuża czas dojrzewania i powoduje większe przenikanie cukrów do ziaren kawy.
Gospodarstwa w tej okolicy mają niską wydajność na hektar, ze względu na ograniczenia w stosowaniu nawozów. Dążąc do wyższej jakości, poświęcają wydajność. Chwasty wycina się ręcznie, dbając jednocześnie o odpowiedni poziom zacienienia i światła (70%).
Kawa która prezentujemy jest bardzo aromatyczna, jej główna nuta smakowa to karmel - z dodatkiem różnych owoców, wanilii i miodu :)
Informacje:
region: Barahona;
farma: Los Lirios/La Lanza;
producent: Cesar Ros
wysokość: 1000 - 1100 mnpm;
obróbka: honey;
ziarna: 15/18
odmiany: Caturra (3000 drzewek/ha), Typica (5000 drzewek /ha);
ocena: 83 pkt;
zbiór: 2019
Smak/aromat: różne owoce, czekolada, karmel, wanilia, miód;
Skomentuj
Komentuj jako gość