Strona wykorzystuje pliki cookies, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Palarnia kawy Gregorio nie przetwarza plików cookies. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

!!!!!
!!!!!
Szanowni Państwo
Niestety z powodu drastycznej podwyżki ceny przez INPOST - musimy zrezygnowac z opcji pozostawiania przesyłek w paczkomacie RZE02N - aktualna cena tej usługi to 13,40 zł - tj znacznie drożej niż nadanie i dobiór przesyłki w dowolnym paczkomacie INPOSTU. Na ten moment możemy zaoferować odbiór osobisty na Przemysłowej. Będziemy szukać możliwości, aby ponownie dostarczać Państwu przesyłki do Rzeszowa w atrakcyjnych cenach. Jeśli mają Państwo jakieś sugestie - zapraszamy do kontaktu na nasz adres email

UWAGA !!!!!

W dniach 22 - 24 sierpnia sklep i palarnia będą nieczynne. Zamówienia złożone w tym czasie będziemy realizować od 26 sierpnia.
Przepraszamy bardzo.
Jednocześnie zapraszamy na nasze stoisko w trakcie Jarmarku i Festiwalu Muzyki Dawnej w Jarosławiu w dniach 22-24 sierpnia. :)

NOWOSCI !!!!
Już dotarły, pierwsze palenia za nami, wkrótce więcej informacji

Nowość !!! HONDURAS COPAN CAFESCOR ORGANIC

Nowość !!! BRELOCZEK Z ZIARENKIEM KAWY
RĘCZNIE WYKONANY

NOWOŚĆ !!! SUMATRA ACEH MEKAR ORGANIC. OD 24 kwietnia będziemy ją wypalać również jasno !!!!!

previous arrow
next arrow
Slider

Dlaczego kawa świeżo palona?

 

Sposób wypalenia kawy

ziarna kawyKawę wypalam w sposób tradycyjny w małym, piecu bębnowym, metodą rzemieślniczą, co powoduje, iż cały proces przebiega powoli, pod ciągłą kontrolą, aby substancje zapachowe i smakowe mogły się w pełni ukształtować. Wymaga to indywidualnego podejścia do każdej kawy, wielu prób i testów aby dobierając odpowiedni stopień wypalenia, wydobyć unikalne właściwości smakowe i zapachowe jakimi charakteryzują się dane ziarna. Kawa będzie wypalana w małych ilościach, dzięki temu nie będzie długo „czekała” na klienta, tak aby zawsze była optymalnie świeża. 

 W powszechnej świadomości konsumenta, nie funkcjonuje często termin "palenia kawy" - choć zaczyna się to zmieniać. Należy zaznaczyć, iż każda kawa, po jej zebraniu na plantacjach (np. Ameryka południowa, Afryka, Azja) i wysuszeniu, jest transportowana do Europy i dopiero wtedy jest palona. Ten właśnie proces powoduje wydobycie z kawy jej unikalnego smaku i aromatu, który nabyła, w trakcie dojrzewania w określonych warunkach atmosferycznych, oraz podczas procesu jej suszenia i obróbki. To na tym etapie zaczyna się podstawowa różnica między paleniem kawy przez duże koncerny, a moją palarnią.

 

W przemysłowych palarniach ziarna kawy, poddawane są bardzo szybkiemu procesowi palenia, w dużych ilościach i wysokich temperaturach. Następnie są pakowane, oraz poprzez łańcuchy dystrybucji, wysyłane do właściwych krajów (w przypadku większych koncernów), rozprowadzane po hurtowniach, sklepach itp. Aby ostatecznie, po okresie składowania, w sklepie kawa trafiła do konsumenta (proces długi trwający nawet kilkanaście miesięcy).

W przypadku mojej palarni, kawa poddawana jest powolnemu procesowi palenia, w niższej temperaturze, co pozwala na spokojne i stopniowe wykształcenie się w kawie wielu różnych aromatów i olejków eterycznych. Tak palona kawa nie wymaga szybkiego chłodzenia np. mgiełką wodną, lecz jest pozostawiana do spokojnego oddania gazów. Ponadto palarnie mają dostęp do kaw wysokiej jakości, gdyż nabywają je w mniejszych ilościach i choć są one droższe (farmerzy doskonale wiedzą że jeśli kawowce rosną np. na wyższych częściach plantacji, w lekkim cieniu bądź innych dogodnych warunkach, będą mogli taką kawę sprzedać drożej niż tą z gorszych części plantacji), dzięki temu ziarna są najwyższej jakości, o wyjątkowym aromacie i smaku. Pozwalają dostrzec różnice spowodowane różnymi warunkami klimatycznymi upraw kawy w różnych regionach. Przed wypaleniem kawy - ziarna segreguję, odrzucając uszkodzone i niepełnowartościowe, również po wypaleniu ziarna są kontrolowane.

 

 

Najbardziej aromatyczna jest kawa w terminie od kilkunastu dni (do ok. 2 miesięcy w zależności od opinii) od daty palenia- oczywiście termin ten dotyczy kaw ziarnistych. Kawa ziarnista, szczelnie pakowana już po 12 tygodniach może tracić większość aromatu i smaku, znacznie rośnie kwasowość oraz mogą zwiększać się cechy drażniące naparów kawy.

 Kawa po wypaleniu poddawana jest procesowi, w którym ziarna "odpoczywają" i nabierają właściwego aromatu. Dopiero po tym okresie, kawę sprzedajemy do Klienta.

 

Nasza kawa nie zawiera żadnych dodatków uzupełniających (prażona cykoria, czy prażone zboża), nie zawiera żadnych dodatków smakowych, ani aromatyzujących, nie zawiera sztucznych substancji nabłyszczających.