Czekolada mleczna

26,90 zł
Brutto

60% mango, imbir

Pośpiesz się! Tylko 2 szt. w magazynie!

redeem
Kupując ten produkt możesz zebrać (w zależności od opcji) do 26 punktów lojalnościowych . Twój koszyk będzie zawierał 26 punktów Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 1,00 zł .


Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

Czekolada ciemna- mleczna Filipiny Kablon 60% Mango + imbir

W mlecznej czekoladzie zatopione przez nas zostały kawałki kandyzowanego mango oraz liofilizowanego imbiru. Dało nam to orzeźwiającą i letnią kompozycję smaków.

Według niektórych doniesień Filipiny są pierwszym krajem na świecie, w którym zaczęto uprawiać kakaowca poza kontynentami Ameryki. Pierwsze kakao odmiany criollo przewozili Hiszpanie na swych galeonach około roku 1670 z Acapulco do Manili. W oparciu o tą odmianę genetyczną powstały pierwsze plantację kakao w Azji.

Czekolada została przyjęta przez Filipińczyków bardzo wcześnie i nadal jest ich częścią
kultury kulinarnej. Tablea to tradycyjna pasta kakaowa (miazga) w postaci tabletek, jest używana do przygotowywania gorącego napoju do picia znanego jako chocolate de batir oraz słodkiej czekoladowej owsianki ryżowej znanej jako champorado.

Farma Kablon to 65-hektarowa posiadłość założona w Tupi przez Emesto Pantua Sr. pod koniec lat pięćdziesiątych. Kakao rośnie w towarzystwie owoców tropikalnych, drzew kokosowych i strąków z czarnym pieprzem. Z czasem oprócz produkcji kakao na farmie zaczęto poszerzać ofertę o tablea (tradycyjna pastę kakaową), dżemy i przetwory z owoców rosnących na farmie.

Zbiory

Okres głównych zbiorów przypada na kwiecień – sierpień. Sierpień – październik to okres dodatkowych zbiorów.

Odmiana kakao
Mieszanka criollo (które na Filipiny dotarło z Meksyku w XVIII wieku) oraz nowszych odmian hybrydowych pochodzących z Malezji, które zostały przywiezione z latach 80 tych w celu zwiększenia odporności na choroby i zwiększenia plonów.

Fermentacja
Ziarna kakaowca fermentowane są przez 4 dni w drewnianych skrzyniach, następnie suszone są na drewnianych platformach przez 5 do 7 dni w zależności od sezonu.

60% mango, imbir

Opis

czekolada mleczna
Czekolada mleczna

Specyficzne kody

Czekolada mleczna

26,90 zł