tradycyjna obróbka ziaren kawy

visibility90 Views comment0 comments list In: Informacje o pochodzeniu kaw

METODY OBRÓBKI NASZYCH KAW

Co oznaczają ?

jajo 3  -  12

PROCES TRADYCYJNY OBRÓBKI ZIAREN KAWY

Procesy tradycyjne wykorzystywane są od wielu lat i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dopasowane są do warunków klimatycznych i glebowych, aby minimalizując ryzyko – uzyskać jak najlepszą jakość ziaren. Ulepszane i dopasowywane do tych warunków przez lata.

Obróbka naturalna kawy

Owoce kawy zbierane są i suszone. W tym czasie mogą być płukane, aby zapewnić czysty smak w filiżance. Suszenie może być wykonane na dowolnej powierzchni. Proces ten wymaga bardzo dużo uwagi, ponieważ ziarna przez pierwsze dni muszą być bardzo często przewracane, aby zapobiec uszkodzeniu ziaren. Efektem jest kawa bardziej słodka na powierzchni, co przenosi się na ogólna słodycz i body w filiżance. Metoda ta stosowane jest zazwyczaj na niskich i średnich wysokościach, na wysoko położonych płaskowyżach, gdzie warunki klimatyczne pozwalają na szybkie suszenie.

Nasze kaw z obróbki naturalnej:

Honduras Yaxes

KAWA ETIOPIA THORS HELMET SPECIALTY

Obróbka kawy – myta

Zebrane ziarna kawy są pozbawiane łup, a następnie pozostałości łupin są usuwane mechaniczne w specjalnych urządzeniach płuczących. Proces ten pozwala oszczędzać wodę i eliminuje ryzyko związane z fermentacją. Rezultatem jest stabilna jakość i smak kawy ze średnią kwasowością i średnim body. Metoda stosowana zazwyczaj przez średnich i dużych producentów kawy.

Nasze kawy z tej obróbki:

Brazylia Santos

Etiopia Sidamo

Etiopia Furla

Honduras Copan

Kawa Specialty Kenia Zosma

Kolumbia Supremo

Kawa Papua Nowa Gwinea

Kawa Peru

Kawa Tanzania

Obróbka kawy fermentowana, myta

Metoda ta rozpoczyna się od usunięcia łupin, a następnie przeprowadzeniu fermentacji w celu usunięcia pozostałości łupin. Fermentacja pozwala na uzyskanie bardziej ciekawego i kompleksowego smaku w filiżance, ale wymaga większej kontroli całego procesu. Metoda ta wykorzystywana jest najczęściej przez małych producentów.

Nasze kawy z tej pbróbki:

Kawa ETIOPIA YIRGACHEFFE OROMO CITRO

KAWA GWATEMALA EL SOMBRERON

Kawa Kenia Matunda

Kawa Specialty Kenia Algieba

Obróbka kawy – wet hulled

Ta metoda używana jest najczęściej w Indonezji. Ze względu na ekstremalnie wysoką wilgotność, tradycyjnie usuwanie łupin odbywa się z nie do końca wysuszonych ziaren, a następnie kontynuowane jest suszenie.

India Monsommed Malabar

Kawa Indonezja

Obróbka miodowa kawy – miodowa, honey

Po usunięciu łuski, ziarna są suszone z pozostałością łupin, równolegle odbywa się organiczna fermentacja na powierzchni ziaren. Ze względu na to ziarna kawy mają więcej cukru ale tez większą kwasowość. Ilość cukrów na powierzchni ziaren i warunki klimatyczne wypływają na intensywność fermentacji, co determinuje uzyskany smak i właściwości ziaren.

Nasze kaw z obróbki honey:

Brazylia Eira Rua

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published
Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December