nowoczesne metody obróbki ziaren kawy

visibility70 Views comment0 comments list In: Informacje o pochodzeniu kaw

METODY OBRÓBKI NASZYCH KAW

Co oznaczają ?

PROCES NOWOCZESNY OBRÓBKI ZIAREN KAWY

 jajo 2 - 25

Nowoczesne metody obróbki są relatywnie nowe w produkcji ziaren kawy. Celem tych procesów jest wyeksponowanie smaków, zapachów i stworzenie ciekawych profili smakowych, dziięki zastosowaniu nowoczesnych technik fermentacji i suszenia.

Fermentacja kawy:

To etap który zachodzi dzięki bardzo skomplikowanych procesom chemicznym, w których bakterie i drożdże wytwarzają enzymy przyśpieszające reakcje chemiczne. Dzięki fermentacji sklad chemiczny ziaren kawy może się bardzo zmienić.

Rodzaje fermentacji kawy:

  • fermentacja tlenowa ziaren kawy: fermentacja zachodzi z dostępem powietrza, co wzmaga tworzenie kwasów octowych;

  • fermentacja beztlenowa ziaren kawy: fermentacja w zamkniętym zbiorniku, bez dostępu powietrza. Fermantacja ta wspomaga tworzenie kwasóe mlekowych i alkoholowych i lotnych związków;

  • fermentacja mieszana ziaren kawy: fermentacja łącząca techniki tlenowe i beztlenowe fermentacji ziaren kawy. Poomaga tworzyć bardzije skomplikowane połączenia kwasów;

    Czas fermentacji ziaren kawy:

    Czas to bardzo ważny czynnik fermentacji ziaren kawy. W czasie fermentacji drożdże i bakterię wchodzą w reakcję z materią organiczną miazgi kawowej modyfikując ją. Im dłuższy czas fermentacji, tym więcej zachodzi reakcji chemicznych i zmienia się smak i aromat ziaren kawy. Wyróżniamy kilka rodzajów fermentacji:

    - XXS – od 12 do 23 godzin,

    - XS – od 24 do 48 godzin,

    - S – od 48 do 71 godzin,

    - M – od 72 do 95 godzin,

    - L – od 96 do 119 godzin,

    - XL – od 120 do 143 godzin,

    - XXL – od 144 do 168 godzin,

    - EXT – od 169 do 299 godzin,

    - OOTB – 300 i więcej godzin.

    Jest wiele zmiennych wpływających na proces fermentacji. Oprócz warunków i czasu można wpływać dodając lodpowiednie kultury bakterii, drożdży. Fermentacja może zachodzić w różnych miejscach.

    Suszenie ziaren kawy

    Możemyu wyszczególnić dwa typy suszenia ziaren kawy. Suszenie proste – ma na celu tylko doprowadzenie do odpowiedniej wilgotności ziaren – około 10%, suszenie uzupełniające ma na celu nie tylko utratę wilgotności, ale zwiększenie złożoności smaku ziaren.

    Techniki suszenia ziaren kawy:

  • Sleeping bag: wykorzystuje się nieprzeźroczystą folię, która zatrzymuje wilgoć. Naprzemiennie folia jest otwarta i następuje naturalne suszenie, oraz szczelnie zamykana – co przedłuża proces fermentacji. Technika ta pozwala utrzymać wysoką gęstość ziaren oraz zwiększa nuty owocowe i winne.

  • Mountain dry: technika ta różni się tym od tradycyjnej, że kawę rozprowadza się grubszą warstwą i z każdym dniem zgarnia się ziarna na coraż grubszą warstwę, grubsza warstwa spowalnia wysychanie oraz zwiększa fermentację, co powoduje więcej nut owocowych w ziarnach kawy.

    Miejsce i czas suszenia ziaren kawy:

    Zależne jest od warunkó klimatycznych, albo bezpośrednio na słońcu lub pod zadaszeniem i trwa od 1 do 35 dni.

    Proces odpoczynku:

    W zależności od złożoności załego procesu ziarna muszą przejść okres spoczynku w celu stabilizacji procesó chemicznych. Zazwyczaj jest to od 30 do 60 dni (M do L).

Nasze kawy z nowoczesnej obróbki:

Kawa Specialty NIKARAGUA PACAMARA

Kawa Nikaragua Yunumu

Kawa Specialty Salwador Vega

Kawa Salwador Dossokam

KAWA SPECIALTY HONDURAS DELTA SCORPII

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published
Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December