Kawy z Etiopii

ETIOPIA
Jajo 1 - 42
główne regiony produkujące kawę: Sidamo, Limu, Yirgacheffe, Harrar;
wysokość upraw: 1000 – 2200 mnpm;
zbiory: październik – grudzień;
początek upraw: XV wiek;
Etiopia nazywana jest kolebką kawy. Produkcja kawy rpozpoczęła się w XV wieku, a jej export już w wieku XVII. Jest to główna gałąź przemysłu w kraju, generująca 15 milionów miejsc pracy. Pola kawowe usytuowane są na znacznych wysokościach nad poziomem morza, na zboczach wulkanicznych, i żyznych glebach. Odpowiednia ilość opadów pozwala na wysokiej jakości uprawy.
Uprawa kawy w Etiopii charakteryzuje się zróżnicowanymi metodami upraw które dopasowane są do środowiska, najczęściej są to uprawy zacienione. 80% upraw to przydomowe uprawy małych rolników, którzy gdy ziarna dojrzeją sprzedają je do przetwórni. Dlatego kawy specialty często oznaczane są nazwami przetwórni, a nie poszczególnych rolników.
SIDAMA
Region te posiada 19 dystryktów, gdzie uprawia się kawę. Mieszka tam 90000 rodzin, któe uprawiają około 80000 hektarów kawy. Region Sidamo zajmuje pierwsze miejsce z produkcją kawy na poziomie 22,05%, całkowitej produkcji kawy.
Świeżo palone kawy z tego regionu w naszej palarni to:
KAWA ETIOPIA THORS HELMET SPECIALTY
YIRGACHEFFE
Region Yirgacheffe skłąda się z z 6 dystryktów, gdzie uprawiana jest kawa. Mieszka tam 45000 rodzin które uprawiają 60000 hektarów kawy , głównie odmian Kurume i Heirloom. Region Yirgacheffe zajmujue drugie miejsce pod względem uprawy kawy w Etiopii.
Świeżo palone kawy z tego regionu w naszej palarni to:
GUJI
Region Guji skłąda się z trzech dystryktó gdzie uprawiana jest kawa. Wielkośc gospodarstw to od 0,5 hektara do 1,5 hektara. Region ten jest na trzecim miejscu pod względem produkcji kawy w Etiopii.
JIMMA
W regionie tym, kawa uprawiana jest w 10 regionach. Głównei są to domiany Arabika Heirloom. Jest to czwarty region pod względme produkcji kawy w Etiopii.
Leave a comment