Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Kawy z Afryki

 

BURUNDI

Kwitnienie: od października do listopada

Zbiór: od lutego do października (drugi zbiór kwiecień-maj)

Wysyłka: od września do maja

Mały kraj w środkowej Afryce, który w sąsiedztwie ma takie potęgi w produkcji kawy jak Kenia czy Etiopia. Produkcja kawy rozpoczęła się stosunkowo niedawno, ale stanowi bardzo ważną gałąź gospodarki. Ziarna produkowane są przez niewielkie gospodarstwa. Pomimo krótkiego czasu, produkowane w tej chwili ziarna weszły już do klasy speciality. Ziarna zbierane są ręcznie, zbiera się tylko dojrzałe. 40% ziaren z Burundi poddawanych jest procesowi fermentacji, proces ten trwa około 36 godzin, suszone na słońcu. Selekcja ziaren odbywa się mechanicznie lub elektronicznie. Kładziony jest bardzo duży nacisk na ulepszenie procesu fermentacji, a co za tym idzie uzyskaniem jeszcze wyższej jakości naparu. Dzięki temu ziarna Burundi zaliczane są w tej chwili do najlepszych na świecie. Właśnie taką kawę Państuw oferujemy. Zapraszamy do spróbowania i podzielenia się z nami Państwa opinią. 

 

ETIOPIA

Kwitnienie: marzec-czerwiec

Zbiór: październik-kwiecień (drugi zbiór wrzesień-grudzień)

Wysyłka: od listopada do października

Kolebka kawy. Jeden z najstarszych eksporterów kawy na świecie i jednocześnie największy jej konsument w Afryce. Krzewy kawowca można tam spotkać nie tylko na plantacjach, ale również dziko rosnące. Kawa zbierania jest ręcznie, a ziarna suszy się rozłożone na ziemi, na słońcu. Obróbka kawy w tym kraju odbywa się metodami na mokro i na sucho. Różnica w smaku nie jest wielka, zasadnicza, to mniejsza ilość smaków ziemistych w kawie przetwarzanej na mokro i jaśniejsze lżejsze body. Oferowana przez nas kawa to wysokiej jakości ziarna, dużej wielkości przetwarzane na mokro. Spróbuj jak smakuje kawa z miejsca gdzie została odkryta.

 

KENIA

Kwitnienie: marzec-kwiecień (drugie październik-listopad)

Zbiór: październik-marzec (drugi lipiec-wrzesień)

Wysyłka: listopad-październik

Kawy z sektora Supreme, premium uważane są za jedne z najlepszych na świecie, oczywiście częśc produkcji, to ziarna bardzo złej jakości, sprzedawane do przemysłowych palarni. Ziarna zbierane są ręcznie, zrywa się tylko dojrzałe, przez około 5 dni w tygodniu, podczas drugiego zbioru, ziarna zbierane sa raz w tygodniu i są zazwyczja gorszej jakości. Większość ziaren przetwarzana jest metodą na mokro w dużych przetwórniach. Osłonki oddzielane sa mechanicznie od ziaren. Kawa poddawana jest fermentacji która trwa zazwyczaj od 36 do 72 godzin, w zależności od temperatury, wilgotności i zastosowanym technologiom. Następnie ziarna są wstępnie suszone i ręcznie odrzucane są uszkodzone. Następnym krokiem jest właściwe suszenie, na słońcu, kawa wysypana jest na specjalnych stołach. Proces suszenia trwa około 2 tygodnie i w jego czasie kawa jest ręcznie sortowana. Ze względu na jakość, preferowane jest suszenie na słońcu, w ten sposób przygotowanych jest około 70 % ziaren. Zapraszamy do zapoznania się z "legendarnym" aromatem prosto z Kenii.